Vraag nu gratis offertes aan!

   
Type aanvraag*
Soort aanvraag*

Contactpersoon: *
Titel:
E-mail: *
Telefoonnummer: *
Adres:
Postcode:
Plaats:
Beschrijving van de opdracht: Wees zo volledig mogelijk voor een offerte op maat:
Indicatie geplande datum opdracht: *
Gratis bespaartips:

Schatters Onroerend Goed

Vraag nu gratis offertes aan bij meerdere schatters.

Over Schatters

U wilt uw huis gaan verkopen, maar heeft geen idee wat de werkelijke waarde is van uw woning? In dat geval is het tijd om een schatter in te schakelen.

Veelal wordt gedacht dat een vastgoedmakelaar de schattingen verricht. Helaas kan een “ gewone” makelaar geen waardebepalingen doen zonder daarvoor diploma te hebben behaald. Vaak is het dus zo dat een makelaar vanuit zijn professie een studie doet om als nog een diploma te behalen in schatten. Eens schatter dient te allen tijde onafhankelijk te zijn, ook al werkt diegene als makelaar.

Waar een makelaar veelal wel een inschatting kan maken van de waarde van een woning, gaat de taxateur dieper in op de materie. Zo zal een schatter veel meer informatie gebruiken om tot een gedegen schatting te komen. Een schatter zal uiteraard uit zijn of haar ervaring putten, maar daarnaast ook statistische informatie raadplegen uit volgende bronnen:

  • Bouwkundige rapporten (constructie, onderhoud)
  • Woningtype (bewoond, bedrijfsmatig in gebruik, oppervlakte, inhoud)
  • Omgevingsfactoren (uitzicht, buurt, waarde woningen)
  • Databanken (STADIM, kadaster)
  • Gemeentelijke bepalingen (bestemmingsplannen)

Wanneer de schatter de benodigde informatie heeft geanalyseerd en gedocumenteerd, kan de schatting voor het object worden bepaald. Dit zal waar mogelijk onderbouwd worden met foto’s en berekeningen.

Verplichting van een schatting
Een schatting is nooit verplicht. Als u een woning gaat kopen dan kan een financiële instelling (hypotheken/verzekeringen) u niet verplichten tot het doen van een schatting. Wel kan het van belang zijn wanneer u een hypotheek wilt aanvragen. De schatting zal dan een rol spelen bij de vaststelling van uw hypotheek.
Wanneer u uw huis wilt gaan verkopen is het ook geen verplichting een schatting te laten doen. Echter is het wel een enorm voordeel aangezien u de potentiele koper kunt laten zien wat een erkend schatter heeft vastgesteld qua woningwaarde en zodoende uw vraagprijs kunt verdedigen.

Het schattingsverslag
Nadat er een schatting is gedaan zal er een schattingsverslag worden opgemaakt. Er wordt dan een gedetailleerde beschrijving gegeven van de woning end e factoren die leiden tot het uiteindelijke schattingsbedrag.

Zoals u kunt lezen kan een schatting bij zowel de verkoop als het kopen van een woning van belang zijn.

De kosten voor en schatting kunnen echter wel variëren, wacht daarom niet langer en vraag nu offertes aan!